Nationale Sportweek biedt rijk aanbod voor 55-plussers

Van 20 tot en met 29 september vindt voor de eerste keer in Hilvarenbeek de Nationale Sportweek plaats. Dit op initiatief en onder leiding van Sportdorp Hilvarenbeek. Hierbij staan 55-plussers centraal, met als doel dat in onze gemeente komend jaar 500 senioren meer gaan sporten, met bestaand en nieuw aanbod. 3 inwoners vertellen wat hun sportclub te bieden heeft.

Voetbal voor senioren
De Biestse voetbalclub SVSOS speelt in op veranderende wensen in de toekomst, met ouderen als belangrijke doelgroep. “Voor hen ontwikkelde de KNVB walking football, wat we graag extra willen gaan aanbieden, met een start op 28 september. Dit ‘voetbal zonder rennen’ is in de gemeente Hilvarenbeek een nieuwe activiteit. Het is vergelijkbaar met het reguliere voetbal, alleen het speelveld en de teams zijn kleiner. Ook zijn de regels aangepast om de fysieke belasting laag te houden, wat de kans op blessures en uitval verkleint”, weet Toon van de Sande. “Walking football levert beweging op voor de deelnemers en heeft een positieve invloed op hun gezondheid en welzijn. Verder is voetballen een gezellig gebeuren en draagt dit in een kleine kern als Biest-Houtakker positief bij aan de leefbaarheid.”

Alle 55-plussers die met walking football willen kennismaken, kunnen op zaterdag 28 september, tussen 13:30 en 15:30 uur, terecht bij sportpark De Stevort aan het Vossenhol in Biest-Houtakker. Deelname is kosteloos en vrijblijvend en ook inwoners uit de andere kernen zijn welkom. Wilt u meedoen? Via walkingfootball@svsos.nl meldt u zich uiterlijk 14 september aan, ook voor deelname aan een wandeling door de Biestse Gement op 28 september. Eventuele vragen kunt u tevens via dit e-mailadres stellen. Meer informatie vindt u op www.svsos.nl.

Nieuw zwemaanbod
Ook zwemvereniging de Dokkelaers heeft gedurende de Nationale Sportweek leuke activiteiten, zoals Start to Swim op maandagavond. “De deelnemers werken aan conditie en zwemslagen. Deze activiteit is afgelopen seizoen gestart. Hierbij trainen triatleten bijvoorbeeld voor de Bikse triatlon, maar ook zwemmers die aan hun zwemvaardigheid en uithoudingsvermogen willen werken”, legt Janine van Kalmthout uit, bestuurslid van de afdeling Zwemfit. “Op dinsdag- en donderdagavond zwemt iedereen tijdens Zwemfit op eigen tempo baantjes en kunnen zij de sauna en stoomcabine gebruiken. Het laatste kwartier is er aquafun, waarbij op muziek diverse oefeningen gedaan worden. Tot slot doen de masters op zondagochtend conditietraining door banen te zwemmen in verschillende zwemslagen.”

Langer fit
Alles wordt gedaan naar eigen mogelijkheden, interesse en behoefte en onder begeleiding van trainers. “Het zou mooi zijn als meer senioren bij onze zwemvereniging aansluiten. We hebben ruimte bij meerdere groepen en bieden een gezellige, sportieve omgeving voor alle leeftijden, dus ook activiteiten gericht op senioren. Zwemmen is een perfecte manier om de fysieke en mentale gezondheid en conditie op peil te houden en u ontmoet er anderen mee”, zegt ze. “Ook buiten de Nationale Sportweek zijn mensen welkom om kennis te maken met onze activiteiten. En met z’n tweeën gaan sporten is nóg leuker en makkelijker. Hopelijk benutten velen de sportweek om deel te nemen aan de vele beweegvormen.” Bij vragen over de Dokkelaers mailt u naar info@dokkelaers.nl.

Badmintonnen op maat
Badmintonclub Hilvarenbeek (BCH) organiseert op dinsdagavond 24 september een speciaal badmintonprogramma voor senioren. “We bieden een mix aan van spelvormen, oefeningen en wat wedstrijdjes, waarbij we goed kijken naar het niveau en de mogelijkheden van de deelnemers. We organiseren dit bewust op onze reguliere speelavond. Als ze het leuk vinden kunnen de deelnemers gewoon meespelen met onze vaste clubleden. We zijn immers een kleine, maar gastvrije vereniging”, aldus Leo Harpe, voorzitter van BCH.

Meer leden
De badmintonclub organiseert voor het eerst activiteiten specifiek voor ouderen. “Als die dinsdagavond blijkt dat er een bredere belangstelling is om dit vervolg te geven, dan gaat BCH daar zeker aan werken. We juichen het toe om meer senioren aan het bewegen te krijgen en wie weet houden we er nieuwe leden aan over”, hoopt hij. “Badmintonnen bij BCH is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook gezellig. Iedere week weer merken we dat de sociale contacten erg waardevol zijn.” Naast genoemde spelvorm, die de club samen met SSB60+ op touw zet, neemt de vereniging tevens deel aan de sport- en spelinstuif op zaterdagochtend 28 september in sporthal de Roodloop. Als u meer wilt weten over de Beekse badmintonclub, neemt u contact op met info@bchilvarenbeek.nl.

Programmaboekje
Het totale aanbod vindt u in het programmaboekje, dat begin september wordt verspreid. Ook komen de boekjes te liggen op bekende locaties zoals de bibliotheek in Hilvarenbeek, Café Schuttershof in Esbeek, Café Ome Toon in Biest-Houtakker, etc. Bij iedere activiteit staat duidelijk vermeld of en hoe u zich moet aanmelden. Deelname is gratis, behalve de dansmiddag bij Museum Dansant op zondagmiddag 22 september en de Bikse Triatlon voor senioren op zondag 29 september. U kunt het programma ook online vinden op de website van de Sportraad Hilvarenbeek www.sportraadhilvarenbeek.nl en op de website van de Seniorenraad Hilvarenbeek www.seniorenraadhilvarenbeek.nl. Beiden bij het kopje ‘nieuws’. Of rechtstreeks online.

De opening van de Nationale Sportweek vindt plaats op vrijdag 20 september om 8:45 uur bij Multifit, waar u dan meteen kunt deelnemen aan de eerste activiteit. De Nationale Sportweek, u doet toch ook mee?

Share your thoughts