Tijdens de opening van het Sportgala afgelopen vrijdag 31 januari, stond Edwin Kleiboer, voorzitter van de Sportraad, eerst even stil bij het overlijden van Johan Tameris, die 7 jaar lang voorzitter van de Sportraad is geweest. Daarna blikte Edwin even terug op 2019: er is veel in gang gezet in onze gemeente op het gebied van sporten en bewegen, denk aan het verbeterde beweegonderwijs op scholen, Sjors Sportief voor kinderen en aan alle activiteiten van Sportdorp Hilvarenbeek, waaronder de 1e Nationale Sportweek in de gemeente, het begeleiden van mensen met een beperking naar een passende beweegactiviteit en de aandacht voor kinderen met een motorische achterstand. Hij is trots op wat er al bereikt is.

De presentatie van de avond was verder in handen van Bart van Hoof. Na dit 5 jaar gedaan te hebben, gaf Pierre van Oort het stokje nu door aan Bart.

De winnaars van de prijzen Sporter, Sportploeg en Sporttalent van 2019 werden bepaald door de aanwezigen in de zaal.

Sporter van het jaar

Tom Schellekens
De eerste genomineerde sporter was de 19-jarige springruiter Tom Schellekens uit Esbeek. Hij slaapt nog net niet bij zijn paard in de stal, maar is er wel vaak mee bezig. “Het begint ’s morgens met voeren en daarna maak ik de stallen schoon en ga ik paardrijden tot ’s avonds 6 uur. Gelukkig krijg ik medewerking van mijn ouders in het bedrijf”, aldus Tom. “Ik ben geselecteerd voor het Europees Kampioenschap, dat dit jaar in Nederland plaatsvindt. Mijn doel in 2020 is weer een EK winnen.”

Danique Timmermans
Als tweede sporter was beachvolleybalster Danique Timmermans (19) uit Diessen genomineerd. De laatste 6 jaar was ze telkens één van de genomineerden tijdens het Sportgala en viel ze 2 keer in de prijzen. “Eerder had ik mijn duim uit de kom, waardoor ik 6 weken in het gips moest. Ik hoopte op herstel, maar een operatie wees uit dat de schade groter was dan gedacht. Nu gaat het gelukkig weer goed”, laat ze weten. “Ik doe aan yoga om wat leniger te worden. In 2020 hoop ik mijn titel te kunnen verdedigen, in de categorie onder de 21 weer te winnen en terug te komen in de eredivisie.”

Meike Kroot
Vorig jaar werd dressuurruiter Meike Kroot sporter van het jaar. Hiervoor is ze nu weer genomineerd en net als in 2019, kon ze er niet bij zijn, maar er werd telefonisch contact met haar gelegd. “Ik kan het allemaal combineren door goed te plannen en vroeg op te staan”, zegt ze. “Met mijn paard, dat al 19 wordt, doe ik dit jaar het Nationaal Concours in het Franse Le Mans. Daarna kijk ik of hij nog fit genoeg is. Na dit jaar maak ik de overstap naar onder de 25. Hopelijk vind ik een goed opvolgend paard.”

Als prijswinnaar in deze categorie is Tom Schellekens gekozen.

Sportploeg van het jaar

Hilvaria JO 15-1
Als eerste sportploeg werd Hilvaria JO 15-1 genomineerd. De aanvoerder vertelt dat de ploeg 4 jaar geleden ook op het podium van het Sportgala stond. “Over 5 jaar zijn wij het eerste van Hilvaria”, lacht hij. “We spelen goed samen en als je goed op elkaar bent ingespeeld, kun je winnen. Naast ploeggenoten zijn we ook vrienden. We trainen 2 keer per week en kunnen het goed combineren met school. In 2020 verwachten we allemaal in een ander team te zitten, dus kunnen we niet meer samen kampioen worden.”

Dokkelaers Age 1
Indra Duif en Isa van Opstal van Dokkelaers Age 1 mochten zich de tweede genomineerde sportploeg noemen. Hun trainster Tess van Dijk heeft er veel tijd in gestoken en de 2 meiden zijn tevens vriendinnen. “Tijdens onze slaapfeestjes keten we veel en slapen we weinig, maar als we de volgende dag weer moeten zwemmen, gaan we wel op tijd naar bed. Dinsdags liggen we 1 uur en zaterdags 2½ uur in het zwembad”, zegt het tweetal. “Als je 11 of 12 bent ga je door naar Age 2. Omdat we niet even oud zijn, moeten we uit elkaar.” In 2020 willen ze dolgraag naar het Nederlands Kampioenschap.

Team 1 BC Hilvarenbeek
De derde genomineerde sportploeg zijn de Beekse badmintonners van team 1. “Badminton op de camping is minder competitief en fanatiek dan wat wij doen. We spelen binnen de Bossche Federatie: door heel Brabant, behalve in West-Brabant”, leggen ze uit. Vader en dochter, Leo en Anouk Harpe, zitten al 7 jaar bij elkaar in het team. “Anouk heeft mij onder de duim. Zij en Sanne Schepens, onze beide dames, zijn toppers”, benadrukt Leo. “Ik speel bewust niet samen met Anouk en tussen de 2 koppels is er altijd een gezonde strijd.” In 2020 gaat het viertal voor promotie, maar het zal naar eigen zeggen pittig worden.

De Sportploeg van het jaar is geworden: Dokkelaers Age 1.

Sporttalent van het jaar

Vince van der Loo
Genomineerd als sporttalent is om te beginnen de 14-jarige bowler Vince van der Loo uit Hilvarenbeek. “Mijn broer won met deze sport de prijs van sporttalent in 2016. Zelf train ik ergens in Eindhoven, want daar vind ik leuker dan in Tilburg. De beste tactiek voor mij is rustig blijven en je moet nooit op de voorste pin gooien. In april doe ik mee in de selectie U18 van het Europees Kampioenschap in Tilburg en doe m’n best als eerste te eindigen. Ik maak een goede kans”, denkt hij.

Jessica van Noort
Dressuurruiter Jessica van Noort (14) uit Haghorst is het tweede genomineerde sporttalent. “Voorheen reed ik op pony Vick, maar in september 2019 kreeg ik een eigen pony: Magic, die een stuk groter is. Het is gaaf samen met Magic genomineerd te zijn. Toch heeft Vick veel meer ervaring, terwijl Magic nog niets heeft gelopen”, vergelijkt ze. “Dus ik moet veel trainen en doorzetten. Mijn ouders helpen mee met de verzorging van Magic, waarmee ik meteen een klik had. Het is een lieve pony, ook tijdens proefritten.”

Floor Ebbens
Hekkensluiter is het derde genomineerde sporttalent, de 15-jarige Beekse dressuurruiter Floor Ebbens. “Ik rijd 3 verschillende dressures, wat met mijn 2 pony’s die ik eerder had, niet moeilijk was. Maar met mijn huidige paard Dior wel. Hij is heel groot en komt tot m’n schouder. Met zadel rijden gaat heel goed, zonder heb ik nog niet geprobeerd. Daar moet ik nog meer vertrouwen voor krijgen”, merkt ze. “Mijn trainingen kan ik goed combineren met school en mijn oma is mijn grootste fan. Door haar heb ik leren paardrijden.”

Tot Sporttalent van het jaar wordt gekozen: Vince van der Loo.

De stemmen van de zaal worden geteld en intussen spelen de aanwezigen de Bikse Sportgala Quiz. De winnares is Danique Timmermans. Zij wint het boek ‘Twee eeuwen Beekse sporthistorie’ van Hein Kanters.

Extra prijzen
Als extra prijs wordt de Kees van Helvert prijs uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich inzet voor mensen met een beperking op sportgebied. Dit jaar is het G-zaalvoetbal de gelukkige onder leiding van Martha en Dré Netten. “Het idee ontstond in Tilburg en als manager van de toenmalige Hispohal besloot ik om het in 1995 naar Hilvarenbeek te halen”, blikt Dré terug. “Het brengt mensen mét en zónder beperking bij elkaar en alle voetbalclubs uit de gemeente doen eraan mee.”

De titel Sportvereniging van het jaar, gaat dit keer naar tafeltennisvereniging Hita’79. “In 2019 vierden we ons 40-jarig jubileum met veel activiteiten. We zetten ons in voor de gemeenschap om kennis te laten maken met de sport en het afgelopen seizoen werden we kampioen”, voegt voorzitter Tjalle Hoogsteen toe. “Onze wens is dit jaar in de 2e klasse van Brabant terecht te komen.”

Sport hoog in het vaandel
Wethouder Gerrit Overmans vindt het Sportgala een belangrijke waardering voor de sporters en voor de vrijwilligers die met hen ‘de hele wereld’ overgaan. “We zijn bezig met een Lokaal Sportakkoord en de participatiegraad ligt bovengemiddeld in Brabant. Ondanks dat we in zwaar weer verkeren, bezuinigt de gemeenteraad niet op sport”, deelt hij mee.

Tot slot werd de prijs voor Sportvrijwilliger van het jaar vergeven aan Harm de Bresser uit Haghorst. Hij zet zich al 30 jaar in voor voetbalclub EDN’56, waar hij ook zijn eigen kinderen traint. “Ik krijg er veel voor terug en bij EDN word je gewaardeerd”, ervaart hij. “Dan gaat het je gemakkelijk af. Bovendien heb ik het thuisfront helemaal achter me staan.”