Peter Vingerhoets Sportman van het Jaar, grote diversiteit in breedte- en topsport

Indrukwekkende presentatie en topprestaties op Hilvarenbeeks Sportgala

De sport zelf valt in de prijzen bij de gala-avond van de gemeente Hilvarenbeek, georganiseerd door de Commissie Sportprijzen van de Sportraad Hilvarenbeek. Van ongekende kwaliteit tot gezonde liefhebberij. Van buitengewone prestaties op alle niveaus. Van beoefenaar én vrijwilliger. Beiden erg belangrijk. Zonder de een kan de ander niet functioneren. Al die mensen verdienen sowieso een bloemetje maar op het drukbezochte Sportgala, vrijdag 27 januari in CC Elckerlyc, worden sommige verdiensten extra in het zonnetje gezet. En dat is ook terecht.

door Adrie van de Wouw

In zijn openingswoord geeft voorzitter Erwin Kleiboer aan dat de sport zich gelukkig “staande houdt” na enkele moeilijke jaren. Hilvarenbeek scoort goed wat sporten betreft. Dat moet natuurlijk zo blijven, het is een van de fundamenten voor gezondheid en samenwerking in de samenleving.

Het is onmogelijk om alle prestaties die door al die sporters, verenigingen en vrijwilligers zijn geleverd uitvoerig te belichten. Overal in de sport wordt wel iets bijzonders neergezet. Niet in de laatste plaats door de inzet van talloze vrijwilligers, dat wordt op deze avond wel heel erg duidelijk. Ouders, leiders, besturen, dankjewel, jullie maken het mogelijk. Jullie vormen de basis voor de topprestaties van de sporters. En die zijn er meer dan genoeg in Hilvarenbeek. Dat wordt deze avond nog maar eens benadrukt.

Laat onverlet dat deze avond de Sportprijzen van het jaar 2022 van de gemeente Hilvarenbeek worden uitgereikt, aan zij die extra zijn opgevallen in het afgelopen jaar.

Zes Sportprijzen

In totaal zijn er zes Sportprijzen te verdelen.

Drie sportprestaties worden beoordeeld door sporters en bestuursleden van de bij de Sportraad aangesloten sportverenigingen. Zij kiezen: 1. de Sporter, 2. de Sportploeg en 3. het Sporttalent van het jaar 2022. De drie overige winnaars worden aangewezen door de Commissie Sportprijzen (bestaande uit Pierre van Oort, Hans Nooijens, Guus Buijlinckx en presentator Bart van Hoof). Dit zijn de prijzen voor 1. Verdiensten in de G-sport, ofwel de Cees van Helvert prijs; 2. Sportvereniging ofwel de Organisatieprijs en 3. de Sportvrijwilliger van het jaar 2022.

Het spits wordt afgebeten door de Commissie Sportprijzen, die de eerste twee winnaars bekendmaakt.

De Cees van Helvert prijs 2022 gaat naar Nard Boers, de kleurrijke ‘voorzitter van SVSOS 2’. Zijn enthousiasme en betrokkenheid voor de club combineert hij met het zelf sporten in het G-team van Trinitas in Oisterwijk.

De Sportvereniging van het jaar 2022 is de Vrijthof-Vrijthof BikeChallenge. Meer dan € 700.000,- werd er opgehaald voor het KWF. Met dank aan het bestuur, 1500 deelnemers, 136 sponsoren en 315 vrijwilligers. Emotioneel dankt initiatiefnemer en voorzitter Willem van Abeelen elke betrokkene voor zijn of haar bijdrage.

Dan is het de beurt aan de sporters en bestuursleden om hun favoriet te kiezen.

De Sporter van het jaar 2022, waarvoor drie sporters zijn genomineerd: 1. springruiter en paardentrainer Tom Schellekens die op vele grote concoursen uitmuntende prestaties neerzet; 2. rallyrijder Vick Versteijnen, vorig jaar in de Dakar Rally 8e geworden in het Truckklassement en 3. scheidsrechter Teun van Pelt. Teun fluit uitstekend, heeft indruk gemaakt, leidde onder meer al Willem II. Hij gaat binnenkort het Talenten Traject Betaald Voetbal doorlopen. Uniek op 22-jarige leeftijd. Teun van Pelt wint. Vanuit Thailand, waar hij momenteel verblijft, zegt Teun dankjewel en “goedemorgen” tegen de zaal die hem kiest. Met een bedankje aan ouders, Hilvaria en iedereen die een bijdrage heeft geleverd.

De Sportploeg van het jaar 2022, waarvoor drie teams in aanmerking komen: 1. EDN ’56, kampioen met het eerste (na 25 jaar) én tweede elftal; 2. DKV Tuldania 1 (korfbal), kampioen zowel in de buiten- als in de binnencompetitie. Aansprekende prestaties van beide verenigingen, gevierd met grootste ‘derde helften’. Winnaar wordt Biks Shots Heren 1, de ‘Beekse Buffels’. Zij spelen op het op een na hoogste amateurniveau in Nederland. Ook daar wordt de winst gevierd, maar draait het in eerste plaats om het spelplezier.

Het Sporttalent van het jaar 2022 heeft drie genomineerde giga-talenten. Van de minstens 5x per week trainende tafeltennisser Theo Janssen kan geen enkele senior van HITA ’79 meer winnen. Hij is Nederlands kampioen in de categorie Jongens B onder 17 jaar. Hockeyster Lauren van der Geld heeft Hockeyclub Hilvarenbeek alweer een poos geleden ingeruild voor Hockeyclub Den Bosch waar ze al regelmatig aan de A-selectie wordt toegevoegd. Ze is jeugdinternational bij de NLU 18 en erg trots dat ze voor haar land uit mag komen. Voor basketballer Jesse Reijans is geen berg te hoog. Nu al hoort hij bij het nationale team U15, de zogenaamde ‘Orange Lions’. Jesse droomt van veel meer, hij wil gaan spelen bij Barcelona of Real Madrid en als het even kan in de NBA in de USA. Kijk, dat zijn nog eens ambities. Basketballer Jesse Reijans wordt gekroond tot Sporttalent van het jaar 2022.

Sportvrijwilliger 2022

Nog één keer komt burgemeester Evert Weijs naar voren. Voor de grootse titel Sportvrijwilliger van het jaar 2022. Die wordt gewonnen door Peter Vingerhoets. Peter zet zich al 15 jaar met hart en ziel in als voorzitter van voetbalvereniging SVSOS. Maar buiten de gedreven voetballer die hij was, en nog steeds het liefst zou zijn, is er eigenlijk niets waar hij geen bijdrage aan heeft geleverd bij ‘zijn clubke’. Hij is vooral trots op zijn vrijwilligers, zijn alles. Hij nodigt zijn massaal meegekomen aanhang uit Biest-Houtakker uit om het in de kantine van De Stevort nog even te komen vieren.

Alle winnaars ontvangen een beeld van een bergbeklimmer, ontworpen door de Beekse kunstenaar Jan Meijer. Klimmen naar de top. Onze ‘Jaap Eden’ zegt Bart van Hoof gevat. Zijn luchtige manier van interviewen geeft ontspanning en stelt de kandidaten op hun gemak. De bloemen worden uitgereikt door de jeugdraadsleden van de gemeente. De filmpjes en de voice-over van Rein van Haaren zijn zoals altijd keurig verzorgd. En het ziet er gelikt uit. Het sportgala 2022 is zeer geslaagd. Helemaal op de berg. Top!