Welverdiend in de prijzen tijdens het sportgala 2019

Voor de 3 genomineerden in de categorieën sporttalent, sportploeg en sporter van het jaar 2018 kwam op 1 februari een einde aan de spanning. Tijdens het sportgala kregen zij toen te horen of zij door locale sportverenigingen als favoriet werden bevonden. Daarnaast werden er ook 2 vrijwilligers in het zonnetje gezet. Het werd een gezellige avond met een volle zaal.

Edwin Kleiboer, voorzitter van de Sportraad, trapt af: “Vanavond gaan we sporttalenten huldigen op basis van prestaties die ze het afgelopen jaar hebben geleverd. Hieruit blijkt wat er allemaal mogelijk is binnen de plaatselijke verenigingen en daarom kunnen onze sporttalenten op landelijk niveau presteren. In 2018 werd Sportdorp Hilvarenbeek opgestart, om sporten en bewegen ook voor kwetsbare groepen toegankelijker te maken”, vertelt hij. “Verder is er een sportvisie ontwikkeld en is Tjalle Hoogsteen als sportcoach gaan ondersteunen in het beweegonderwijs. Ook is sporthal De Roodloop geopend en organiseerden we vanuit Sportdorp Hilvarenbeek de fittest voor 60-plussers. Hein Kanters schreef tot slot een boek over de sportgeschiedenis van Hilvarenbeek.”

Ambitieus
Een aantal mensen wordt aangenaam verrast, om te beginnen Guus Buijlinckx. Hij is al 20 jaar bij de Sportraad betrokken en blijft dit voortzetten. Later op de avond volgen de anderen. Edwin blikt vooruit op 2019. “De Sportraad gaat zich steeds meer inzetten voor verenigingen om zich sterk te maken en een locaal sportaanbod te realiseren, in samenwerking met onder andere SSB60+, onderwijs en de gemeente. En we proberen kinderen te stimuleren om te gaan sporten”, vervolgt hij.

Het sportgala wordt gepresenteerd door Pierre van Oort, die assistentie krijgt van 2 kinderen uit de kinderraad, namelijk Sjors en Robin. Zij mogen de bloemen uitreiken. Sjors zit nu driekwart jaar in de kinderraad. Zelf doet hij aan breakdance en laat wat van zijn moves zien. Robin uit Biest-Houtakker doet in haar eigen dorp aan volleybal.

Sporttalent Wietse Schottert
De eerste die kans maakt op de felbegeerde titel is Wietse Schottert. Vanaf zijn 7e speelt hij bij Biks Shots en werd kampioen in de eerste klasse. Op 13-jarige leeftijd werd hij geselecteerd voor het team van The New Heroes in Den Bosch, waar hij momenteel aanvoerder is. Wietse leverde vele mooie prestaties en hij traint ook de jeugd van Biks Shots. Daarnaast gaat hij naar school en zit in 4 VWO van de LOOT-school in Rosmalen. “Hier houden ze rekening met mijn trainingstijden, 15 uur per week. Ik kan school en sport steeds beter combineren en haal goede studieresultaten. Als ik de keuze zou hebben tussen een mooie baan of een jaar basketballen in Amerika, dan ga ik toch voor de sport”, aldus Wietse.

Sporttalent Marieke van Beurden
Basketbalster Marieke van Beurden werd eerder in Tilburg al een keer geëerd, omdat ze sporten goed kan combineren met haar middelbare school op het Koning Willem II college in Tilburg. Ze zette een aantal kampioenschappen op haar naam en zat in de voorselectie van het nationaal team U15. Om door te gaan, was ze helaas te jong, maar ze kreeg goede feedback. “In april 2018 plaatste ik mezelf voor het scholentoernooi op het Griekse Kreta, waar ze de jongste was van het team. Ik speelde hier WK-wedstrijden en tijd om er vakantie te vieren, was er niet. Overal was ik de kleinste, maar voor de positie waarin ik basketbal, is dat wel handig. Mijn sterke punten zijn balvaardigheid en techniek”, laat ze weten.

Sporttalent Jessica van Noort
In 2012 begon Jessica van Noort met paardrijden bij ’t Wit Paardje in haar woonplaats Haghorst. Op haar 8ste had ze een eerste eigen pony, wat aanvankelijk goed ging, maar daarna gooide hij haar er telkens af. Daardoor werd ze bang en verkocht ze het paard. Ze ging toen 2 jaar korfballen, maar bij Paard- en Pony Plezier in Diessen won ze het vertrouwen in paarden weer terug. “Ik ging bij Meike Kroot in training en heb mezelf geplaatst voor de Brabantse Kampioenschappen deze maand. Nu rijdt ik op Vic, die niet mijn eigen pony is”, zegt Jessica.

Sportploeg Hilvaria 1
Dit voetbalteam promoveerde in 2018 naar de 2e klasse van de KNVB, wat uniek is in haar geschiedenis. Ze blijven 26 competitiewedstrijden ongeslagen. Zeer ruime overwinningen zijn eerder regelmaat dan uitzondering, met uiteindelijk een kampioenschap. Het vriendenteam ‘met eigen jongens’ speelde in 2017/2018 een voortreffelijk seizoen. Toch komen zij niet allemaal uit de kern Hilvarenbeek zelf. Volgens één van de teamleden maakte Daan van de Wiel uit Biest-Houtakker de mooiste doelpunten. “Dit seizoen gaat het wat moeilijker, want we spelen een klasse hoger”, laten de heren weten. “Maar door hard te werken, proberen we bovenaan te komen.”

Sportploeg Biks Shots
Deze vriendengroep basketbalt veel op zowel binnenlandse als buitenlandse toernooien. Ze wonnen wedstrijden met overmacht en kregen zelfs complimenten van de tegenstanders. Sommigen van hen geven als vrijwilliger clinics aan jeugdleden. Wanneer de ploeg het podium betreedt, is het meteen volle bak. “We zijn met veel bankspelers, vaste spelers en een coach”, luidt hun verklaring. “We spelen 20 wedstrijden buiten de toernooien om. Onze kracht zit ‘m in het druk zetten op de tegenstander. Als een tegenstander de bal heeft, dan proberen wij de bal te onderscheppen, om te voorkomen dat de tegenpartij scoort’.

Sportploeg RKDSV Dames 1
Voordat ze vorig jaar begonnen met hun eerste voetbaltraining, waagden ze zich aan een aantal bootcamps. Even leek het er vervolgens op dat ze van hun kampioenschapstroon verstoten zouden worden, maar na het winnen van 2 wedstrijden, werden ze elke week beter. Hiermee waren ze terug op hun oude niveau. Onder het toeziend oog van veel supporters wonnen ze de kampioenswedstrijd glansrijk met 6-0. “We hebben een gezellig team en hebben een moeilijke tijd achter de rug. Doordat we zo goed samenwerkten, zijn we er helemaal bovenop gekomen. Dat is onze sleutel tot het succes en zodoende promoveerden we en staan we nu op een 2e plek in de competitie”, uiten de dames vol trots. “Op wedstrijden bereiden we ons voor door 2 keer per week goed te trainen en door een goede warming up.”

Sporter Danique Timmermans
Met haar 18 jaar is Danique Timmermans de jongste die beachvolleybalcompetities speelt op het hoogste niveau. Afgelopen zomer debuteerde ze met haar team in de seniorencompetitie en in 2018 eindigde ze in de top 25. Het hele jaar is Danique grensverleggend bezig met wekelijks 15 uur trainen. Uiteindelijk promoveerde ze naar het één na hoogste niveau en staat ze nu voor de 6e keer op het podium. Vorig jaar werd ze nog sporter van het jaar. “Ik kan het sporten goed met mijn studie combineren. Daarnaast werk ik 32 uur op de röntgenafdeling in het ziekenhuis. Mijn ambitie op langere termijn is dat ik voor het internationale toernooi ga spelen”, deelt ze mee.

Sporter Guus van Eijken
Hij stapte over van paardrijden op de handboogsport en Guus van Eijken koos ervoor om zich aan te sluiten bij handboogvereniging Rozenjacht in Baarschot. Hij ging trainen voor de regioselectie en werd in 2018 kampioen. Onder de Nederlanders was hij de jongste wedstrijddeelnemer en versloeg 2 keer de Belgen. Guus presteerde zo goed dat hij werd ingedeeld onder de volwassenen en momenteel traint hij voor diverse kampioenschappen in de regio. Dankzij zijn talent en goede training is hij zo snel op niveau gekomen en bracht veel kampioenschappen voort. Buiten de sport om volgt hij de opleiding tot logistiek manager nivo 3 op het ROC in Tilburg. “Rozenjacht is een goede club, die alles in huis heeft, zoals een goede binnen- en buitenaccommodatie”, heeft hij ervaren. “Ik deed er 6 jaar over om Nederlands kampioen te worden en heb de ambitie om deze titel opnieuw in de wacht te slepen. Om goed te kunnen presteren is mentale kracht belangrijk.”

Sporter Meike Kroot
2018 was voor Meike Kroot een bijzonder jaar. Ze won alle paardensportwedstrijden, slaagde voor haar paardensportopleiding met een 9 voor dressuur en richtte op 19-jarige leeftijd al een eigen bedrijf op, Meike Kroot Dressage. Al haar leerlingen mogen door naar het NK, zelf wint ze alle wedstrijden en ze mag door naar de kampioenschappen. Helaas kon ze er deze avond niet bij zijn, want ze was in de Brabanthallen in Den Bosch. Het lukte om telefonisch contact met haar te leggen. “Van jongs af aan rijd ik paard en mijn ouders hebben een bedrijf in paarden. Ik werd steeds enthousiaster met paardrijden en vanaf mijn 14e ben ik internationaal gaan rijden”, voegt Meike toe. “Verder ben ik een opleiding met paarden gaan volgen. Inmiddels heb ik een ticket voor het EK te pakken en ben fanatiek bezig met het fokken van paarden.”

Martha Netten
Tijdens de pauze konden locale verenigingen stemmen op hun favoriete talent, team of sporter. Het programma werd weer opgepakt met een act van de zumbaclub, onder leiding van Anne Donders, en met een vrijwilliger die tevens een plekje op het podium krijgt, namelijk Martha Netten. Zij betekent veel in de gehandicaptensport en kreeg de Cees van Helvoirtprijs uitgereikt, omdat ook Cees zich erg inzette voor sport voor mensen met een beperking. 15 jaar geleden richtte Martha het SOK festival op, om mensen met en zonder beperking met elkaar te laten integreren. “Ik vind het geweldig om met deze doelgroep te werken”, uit ze. Samen met Dré Netten zette ze het G-zaalvoetbal op, en ze is actief bij De Uilenburg, voor het Toppiekamp en voor de kindervakantieweek.

Mountainbikevereniging Esbeek
De sportvereniging die dit jaar wat extra in de schijnwerpers wordt gezet, is de Mountainbikevereniging Esbeek. De club werd in 1999 opgericht door een aantal fanatieke vrijwilligers. Sinds 2004 organiseren zij wedstrijden en toertochten voor alle Beekse kernen, met onder andere de lichtjestocht, met zo’n 1500 deelnemers. Ruud Bouwman was bij de oprichting betrokken. “Er werd gekozen voor een mountainbikevereniging, omdat die er nog niet was in Esbeek. Deelnemers aan onze toertochten komen van heinde en verre”, weet hij. “We hebben 77 leden en op een enkeling na, zijn ze allemaal afkomstig uit onze eigen kern.”

De winnaars
Voordat de overige prijswinnaars bekend werden gemaakt, kon het publiek per smartphone meedoen aan een quiz, die de kennis testte van de Beekse sporthistorie. Guus van Eijken kwam als winnaar uit de bus en kreeg het boek van Hein Kanters overhandigd, waarin de antwoorden en nog veel meer is terug te vinden. Guus en de overige genomineerden hoeven niet langer meer in spanning te zitten als wethouder Gerrit Overmans het verlossende woord geeft. “Ik ben nu enkele maanden in Hilvarenbeek werkzaam en het bevalt me uitstekend”, merkt hij. “Terugkijkend zie ik veel dynamiek en faciliteiten en een mooie sportvisie die binnen Sportdorp Hilvarenbeek tot uiting komt. Dit draagt een steentje bij om de sportambitie voor langere tijd te realiseren.” Hij maakt bekend dat Marieke van Beurden als sporttalent van 2018 is uitverkozen en dat Hilvaria 1 de sportploeg van 2018 is geworden. Intussen werd opnieuw met Meike Kroot gebeld om haar te vertellen dat zij zich de sporter van 2018 mag noemen.

Arno Timmermans
De laatste gelukkige van deze avond was Arno Timmermans, die als vrijwilliger bij Hilvaria al heel wat jaren actief is voor de vereniging. ’s Morgensvroeg en ’s avonds laat stapt hij op zijn fiets om de handen uit de mouwen te steken. Hij geeft jeugdleden, die hij coördineerde, een goede training en zorgt dat zij veel plezier hebben in het voetballen. Ook was Arno verantwoordelijk voor de trainers van Hilvaria 1 en een enkeling uit dit team trainde hij zelf. “Zo’n 2 à 3 jaar geleden had ik al besloten om ermee te stoppen. Ondanks dat het lastig is om opvolgers te vinden, hak ik na dit jaar echt de knoop door. Ik blijf wel als vrijwilliger aan de vereniging verbonden”, deelt hij mee.

Het sportgala wordt uitgezonden op de locale tv-zender Beek in Beeld en ook VLOHradio deed verslag.

Al met al kunnen we weer terugkijken op een geslaagd Sportgala, dat dit jaar weer mede werd mogelijk gemaakt door Van Gool Sport.