Jan Burgers sportvrijwilliger van het jaar. “Leren verbeteren, de beste willen zijn”

Sportgala eert prijswinnaars en is trots op breedtesport

In de “Elckerlyc” wordt op vrijdag 26 januari groots uitgepakt met het Hilvarenbeekse Sportgala 2023. De bijeenkomst wordt namens de sportraad met flair georganiseerd door de commissie sportprijzen. Beekse sportverenigingen trekken samen op in dat belangrijk overkoepelend sportorgaan. Het is een hele mooie avond. Alle eer gaat naar de sport in het algemeen maar natuurlijk zijn er opvallende prestaties die extra aandacht verdienen. Bijzondere sporters, talenten, teams en vrijwilligers worden voor één keer extra in het zonnetje gezet.

door Adrie van de Wouw

Voorzitter Edwin Kleiboer is blij dat het zo goed gaat met de Hilvarenbeekse sport. Hij dankt iedereen die daar een bijdrage aan levert. Hij benadrukt hoe groots en moeilijk het is om als sporter hindernissen te overwinnen om je eigen “top” te bereiken. Daarom is hij ook zo vereerd met de prachtige “bergbeklimmer”, de in zijn ogen sterkere versie van de “Jaap Eden”. Gemaakt voor de winnaars van de sportprijzen door “eigen” kunstenaar Jan Meijer.

Voor de categorieën sporter, sportploeg en sporttalent van het jaar zijn drie genomineerden. Zij zijn aangewezen door de commissie sportprijzen, bestaande uit Hans Nooijens, Guus Buijlinckx, Pierre van Oort en presentator Bart van Hoof. In beeld en geluid worden de genomineerden voorgedragen. De promotiefilmpjes door Rein van Haaren zijn weer een lust voor oog en oor. De winnaar wordt gekozen door 1 sporter en 1 bestuurslid van de bij de sportraad aangesloten verenigingen. De winnaars van de Kees van Helvert prijs (G-sport), de sportvereniging of organisatie van het jaar en de sportvrijwilligersprijs worden aangewezen door de commissie.

Kees van Helvert prijs

Burgemeester Evert Weijs draagt de ambtsketen bij de officiële uitreiking van de prijzen. De Kees van Helvert prijs + oorkonde gaat dit jaar zeer verdiend naar Suzanne van den Einden-Brok. Suzanne is niet alleen een bekwame sportvrouw, ze is ook de vrouw die “de grenzen van mogelijkheden verlegt”. Naast haar verdiensten in het G-voetbal bij SVG wint ze een 3e plaats op de pre-games in Berlijn en is ze ambassadeur voor de Special Olympics Nederland in Breda en Tilburg. Erg jammer dat ze vanavond niet aanwezig kan zijn.

Sportvereniging van het jaar

DTV Zandligt heeft in 2023 op hun tennispark 2 padel-banen aangelegd. Een mooie uitbreiding naast de 5 kunstgras tennisbanen die ze al heeft liggen. Voornamelijk gerealiseerd door vrijwilligers. Voorzitter John van Dorst is trots op zijn leden die aan nagenoeg alles een belangrijke bijdrage leveren. In 2025 bestaat de Diessense Tennisvereniging 50 jaar. Fijntjes merkt John richting de burgemeester nog op dat zo veel zelfwerkzaamheid in schril contrast staat met de wel erg hoge legeskosten van de gemeente.

Sporter van het jaar

Drie sporters zijn genomineerd. Duursporter Frank Doomen, E-biker (mountainbike met ondersteuning) Gijs Peters en ruiter Tom Schellekens. De E-bike gaat veel harder dan de mountainbike maar is minstens zo intensief. Gijs presteert hierin bovenmatig.

Met zijn vele paarden doet Tom op heel veel grote evenementen mee in hoogstaande categorieën. Zijn erelijst is ongekend. Winnaar wordt Frank Doomen. Zijn topprestatie is het voltooien van “De Hel van Kasterlee”, de allerzwaarste duathlon ter wereld. Met soep krijgt hij de benodigde 8000! Kilocalorieën binnen. Frank noemt zichzelf geen echt talent maar wel een doorzetter. Echt waar? Knipoog.

Sporttalent van het jaar

Jerry Wu stapelt bekertjes in een “slapstick” tempo. Onvoorstelbaar. Hij is momenteel Europees kampioen duo stapelen, met partner dus. Veldrijder Daan Schilders is op weg naar een top à la Mathieu van der Poel maar teleskiester Emma van Gool wordt het sporttalent van het jaar. Emma is Nederlands kampioen en had hoge ogen kunnen gooien op het EK dat helaas is afgeblazen. Emma woont in het waterskiën en wil uit haar hobby en passie alles halen. Geen brug te ver. Ze gaat het nog ver schoppen.

Sportploeg van het jaar

De Heren 2 van de Dokkelaers hebben een prachtig seizoen met het behaalde kampioenschap evenals de iets te luidruchtige JO19 van Hilvaria maar overtuigend winnaar wordt kampioensploeg Biks Shots Dames 1 door twee keer kampioen te worden in de landelijke 2e divisie. Ook behalen de meiden de 8ste finale van het landelijk bekertoernooi. Het naar eigen zeggen in verhouding tot de heren heel bescheiden team laat liever de handen spreken.

Sportvrijwilliger van het jaar

De hoofdprijs is meer dan verdiend. Ik citeer gewoon uit de oorkonde: “Al meer dan 50 jaar zet Jan Burgers uit Hilvarenbeek zich actief in voor de paardensport. De afgelopen 20 jaar is hij voorzitter van de enige overgebleven ruitersport vereniging van Hilvarenbeek, RSV Wilhelmina. Hij zet zich echter breder in dan alleen voor RSV Wilhelmina. Hij is actief aanwezig bij de Sportraad waar hij actief zijn stem heeft, wat ook andere verenigingen ten goede komt.” Nuchter en bescheiden beantwoord Jan vragen over zijn verdiensten. Hij zet zich nog steeds in door coaching en training van jong talent binnen de ruitersport. Hij doet niet meer mee aan wedstrijdsport. “Ik kan niet meer winnen”. Dit geeft hij nog wel mee: “Je moet leren, verbeteren, je moet de beste willen zijn”. Op jouw eigen niveau, dat wel.

Net na de pauze geeft een grote groep danseressen van “DanCe Skillz” van de zusjes De Brouwer een adembenemende dansshow. De dansschool van Cindy, Simone en Denise is in 10 Jaar tijd gegroeid tot ongeveer 300 leden. De toekomst? “We zien het wel, we zijn overal voor in” aldus de enthousiaste dames.

De avond vliegt voorbij, niet in de laatste plaats door de vlotte en luchtige manier van interviewen van Bart. Het is duidelijk, de sport lééft in Hilvarenbeek. Met dank aan sporters, ouders, leiders, coaches, vrijwilligers, noem maar op. Nog één keer lonkt het podium voor de winnaars. De fotoshoot! Nog één keer in the picture en dan weer gas erop! Op naar meer en beter.