Eerste Nationale Sportweek in Hilvarenbeek

Sport en bewegen is belangrijk, dat weet iedereen wel. Doen is misschien wat anders. Daarom wordt dit jaar in de gemeente Hilvarenbeek voor het eerst de Nationale Sportweek georganiseerd met als doel om deelname aan sport te stimuleren.

Op initiatief van Sportdorp Hilvarenbeek wordt in de periode van 20 t/m 29 september een boordevol programma gepresenteerd, met name voor senioren 55+. Het doel is dat komend jaar nog meer senioren lid gaan worden van een sportaanbieder. Dit wordt extra aantrekkelijk gemaakt met 11 nieuwe activiteiten. Sportdorp Hilvarenbeek leunt hierbij op de landelijke campagne van het NOC*NSF die dan loopt.

Onze gemeente vindt het belangrijk dat senioren blijven bewegen om fit te blijven. Dan kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen en de activiteiten blijven ondernemen die zij belangrijk vinden. Nog gezelliger is sámen sporten, wat bovendien meer kan motiveren. In totaal 18 sportaanbieders – diverse sportverenigingen uit onze 6 dorpskernen, de KBO’s, Stichting Sportief Bewegen 60+ en 33 commerciële sportaanbieders – zorgen tijdens de Nationale Sportweek voor een gevarieerd programma voor de geoefende, maar ook voor de minder geoefende en minder vitale oudere. Zij hebben de keuze uit onder andere wandelen, fietsen, zwemmen, walking football, schuiftafeltennis, jeu de boules, een sport- & spelinstuif, badminton, etc etc.

Sportief en sociaal
Met 77 activiteiten is er altijd wel iets passends; in iedere dorpskern worden er verschillende activiteiten aangeboden. Voor wie minder mobiel is, is er ‘Begeleid Bewegen’. Hierbij worden er zittend op een stoel actieve oefeningen gedaan, afgewisseld met ontspanning, onder leiding van een ervaren docent. Er zijn ook voor bewegen op de stoel voldoende oefeningen om de conditie en de lenigheid te verbeteren! Tijdens het oefenen wordt gebruik gemaakt van spelmaterialen zoals ballen en hoepels. Bovendien is er muziek, die senioren bekend in de oren zal klinken. Na afloop kunt u een kopje koffie drinken. Door deel te nemen aan de beweegactiviteiten, werkt u niet alleen aan uw fitheid, maar ontmoet u ook anderen.

Afwisselend
Eén van de sportaanbieders gedurende de Nationale Sportweek is Stichting Sportief Bewegen 60+ (SSB 60+). “Alle lessen die wij in de sportweek aanbieden zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Nieuw dit jaar is de Sport- & Spelinstuif, die in verschillende kernen plaatsvindt. Na een gezamenlijke warming-up worden er meerdere sporten binnen één lesuur aangeboden zoals badminton, tennis, volleybal en basketbal. Oefenstof en materiaal worden aan de mogelijkheden van de deelnemer aangepast, zodat iedereen kan deelnemen. Een prima gelegenheid dus om met meerdere sporten kennis te maken”, aldus Helmi van der Loo. “Het zijn allemaal groepsactiviteiten, waarin het sociale aspect en samen plezier hebben, centraal staan.”

Meer levenskwaliteit
SSB 60+ hoopt dat de instuif een blijvertje wordt. “Dankzij dit zeer betaalbare wekelijkse sportuurtje, blijven deelnemers langer vitaal en gezond en kunnen zij langer zelfstandig functioneren, wat hun kwaliteit van leven positief beïnvloedt”, benadrukt Helmi. “We werken ook nauw samen met beweegcoach Ine van Liempd van het Beweegburo. Hopelijk worden de Begeleid Beweeg lessen, die zij organiseert ook een wekelijks terugkerende activiteit. SSB 60+ zal deze lessen dan opnemen in haar programma.”

Programmaboekje
Het totale aanbod vindt u in het programmaboekje, dat begin september wordt verspreid. Ook komen de boekjes te liggen op bekende locaties zoals de bibliotheek in Hilvarenbeek, Café Schuttershof in Esbeek, Café Ome Toon in Biest-Houtakker, etc. Bij iedere activiteit staat duidelijk vermeld of en hoe u zich moet aanmelden. Deelname is gratis, behalve de dansmiddag bij Museum Dansant op zondagmiddag 22 september en de Bikse Triatlon voor senioren op zondag 29 september. U kunt het programma ook online vinden op de website van de Sportraad Hilvarenbeek www.sportraadhilvarenbeek.nl en op de website van de Seniorenraad Hilvarenbeek www.seniorenraadhilvarenbeek.nl. Beiden bij het kopje ‘nieuws’.

De opening van de Nationale Sportweek vindt plaats op vrijdag 20 september om 8.45 uur bij Multifit, waar u dan meteen kunt deelnemen aan de eerste activiteit. De Nationale Sportweek, u doet toch ook mee?

Share your thoughts